Möte med ‘pinjelarven’

Jag var ute med hundarna på promenad igår på eftermiddag, en frisk 1 timme 15 minuters promenad. Calahonda ligger i en bergstrakt, och själva byn är uppe på en kulle. Så här finns backar, mycket backar. Och branta backar.

Det är bra träning, och jag har nog varit minst sagt otränad. Första veckan här nere hade jag sån tusans värk i rumpmusklerna av att vandra upp och ner för backarna 🙂

Nå, vi gick ner längs med vår gata och när vi gick förbi ett hus, som hade en nätt liten häck framför, och ett litet tall-träd i ändan på häcken så väcktes mitt intresse för en konstig vaddsocker-aktig klump i mitten av den lilla tallen. Behövde inte titta länge så förstod jag att detta vaddsocker var gjort av ‘Thaumetopoea pityocampa‘, pine processionary på engelska och procesionaria på spanska. Dessa små fjärilslarver som för oss människor är mer eller mindre ofaliga, men för hundar riktigt farliga. Det utsöndar nämligen ett gift som ofta leder till svåra komplikationer för hundarna då de skall snusa på dem. Hundens tunga sväller vanligtvis upp, blir helt blå, och kan bli så tjock att hunden inte får luft. Luftvägarna kan också svälla upp, och hunden kan dö.

”The danger that they pose to humans and animals is a very simple defence mechanism designed to stop them from becoming a meal themselves. Each caterpillar is covered with tiny barbed hairs, it is these which do us harm. They are constantly being dropped throughout its time as a caterpillar. They are too tiny to see, but cover the branches of the tree where the creatures have been feasting and of course the nests are loaded with them. They are even in the air around a heavily infested tree.”

För människor är den som sagt mestadels ofarlig, ifall man inte är super allergisk. Råkar man röra vid en larv så får man ofta utslag som närmast känns som efter ett möte med en brännnässla. Men det lönar sig i alla fall att vara försiktig.

De här håller till i tallar eller pinjeträd. Kärt barn har många namn och ibland kallas de även för pinjemaskar.

Här en länk till Wikipedia om larven och fjärilen : http://en.wikipedia.org/wiki/Pine_Processionary

En länk med bra information : http://facultyweb.cortland.edu/fitzgerald//PineProcessionary.html

Och ännu en site : http://en.wikipedia.org/wiki/Oak_Processionary

Och en till : http://www.grazalemaguide.com/nature-news/34-general-nature/175-beware-of-pine-processionary-caterpillars-.html

Annonser
Det här inlägget postades i Resa till Spanien, Sjukdomar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Möte med ‘pinjelarven’

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s