Sova i kota

Var idag på massage och då vi började småprata med massören så visade det sig att hon också tidigare haft 2 lapphundar. Det är en garanti för att diskussionsämnena inte tar slut 🙂

Nå, hon hade en helt ljuvlig berättelse att berätta. För att göra 5-minuters berättelsen läsvänlig i en blog så hoppar jag över ganska mycket tillägg. Anyway, i Finland finns det 2-3 hundrasen som  man som uppfödare få ha utomhus året om. Lapphundarna är en av dem. Och visst trivs de utomhus. Nasti brukar gå ut och sova då det är -18 grader ute. Men på nätterna vill han definitivt inte vara ute, inte Niila heller, fast de resten av dagen är ute och det är svårt att få dem in. Men till natten kommer de alltid in av egen vilja. Egentligen har jag inte tänkt på saken så mycket, men enligt berättelsen jag hörde idag så har det en hel naturlig förklaring.

Genom tiderna så har samerna använt lapphundarna för att värma upp sig. Då de sovit i sina kotor så har lapphundarna alltid legat mellan människorna i kotan och värmt upp dem. Därför ligger det i lapphundarnas natur att komma in till natten och helst sova så nära människorna som möjligt. Det var en intendent på naturhistoriska museet, som var ansvarig för sektionen för samiska kulturen, som hade läst mycket också om lapphundar och därför visste att berätta detta.

Och jo, det har vi nog märkt. Nasti och/eller Niila kan ligga på golvet när man håller på att somna in, men någon gång under natten smyger de upp i sängen. Sen när man på morgonen börjar röra på sig då man håller på att vakna så kryper de ner tillbaka på golvet.

Annonser
Det här inlägget postades i Om lapphundar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s